Jiří Mánek se nominoval na Evropskou zimní olympiádu mládeže v Lichtenštejnsku

Jiří Mánek se nominoval na Evropskou zimní olympiádu mládeže v Lichtenštejnsku

9 min 13 s

Olympiáda – sen každého sportovce. Jeden takový malý olympijský sen se na konci ledna splní mladému šumavskému běžci na lyžích Jiřímu Mánkovi z Fischer Ski klubu Šumava Vimperk. Ještě to není ta pravá velká olympiáda, ale Evropský olympijský festival mládeže (EYOF – European Youth Olympic Festival).


Dorostenecké zimní olympiády se letos účastní celkem 1600 sportovců ze 45 zemí v Evropě. Ti budou poslední lednový týden v Lichtejštejnsku a Rakousku soutěžit v osmi zimních olympijských sportech, kterými jsou alpské lyžování, snowboarding, biatlon, běžecké lyžování, skoky na lyžích, severská kombinace, lední hokej a krasobruslení.


Také Česká republika na toto klání, které je po právu nazýváno mládežnickou olympiádou, kde nechybí zahajovací a ukončovací ceremoniály, řada doprovodných kulturních akcí a velké ceremoniály vyhlašování vítězů, vysílá své mladé reprezentanty. Jedním z nich bude také sedmnáctiletý běžec na lyžích ze Šumavy Jiří Mánek.

Je prvním rokem starší dorostenec, závodí tedy v kategorii sedmnácti a osmnáctiletých lyžařů. Ačkoli patří mezi nejmladší, podařilo se mu na EYOF nominovat, především výbornými výsledky v závodech Českého poháru, které se uskutečnily o víkendu 3. – 4. ledna v Jablonci nad Nisou. Místo bylo jen pro čtyři nejlepší. Jiří Mánek se v prvním nominačním závodě volnou technikou na 10 km umístil na postupové 4. příčce, ale vše potvrdil výborným výkonem v klasice, když se na trati 7 km umístil v silné národní konkurenci na druhém místě, pouhých 1,6 vteřiny za vítězem.

Před sezonou hovořil Jiří Mánek o tom, že je kvalifikace na EYOF velkou výzvou, kterou přijímá a udělá vše pro nominaci. Ta přišla v závodech v Jablonci, které nebyly vůbec jednoduché. „Oba závody byly docela těžké. V sobotu jsme jeli volnou desítku, tam jsem byl na trati déle, ale náročnější byla nedělní klasika, protože jsem věděl, že když neuspěji, tak se do nominace nedostanu. Musel jsem se tedy hodně snažit. Sobotní čtvrté místo ještě nominaci neznamenalo, musel jsem výkonnost potvrdit i v klasice,“ vrátil se k nominačním závodům Jiří Mánek.

Mladý závodník je v kategorii i s o rok staršími soupeři, které musel porazit, aby se na olympiádu kvalifikoval. I přes věkový rozdíl se mu to podařilo. „Na závodech v Hochfilzenu jsem porazil všechny české závodníky až na Karla Machače. Toho se mi podařilo porazit týden před kvalifikací na závodech v Polsku, takže jsem si věřil. Věděl jsem, že jsou starší kluci v této kategorii k poražení. Nakonec to vyšlo,“ uvedl spokojený závodník.

Prosincové počasí však lyžařům příliš nepřálo a nebylo jednoduché vyladit na kvalifikační závod formu. Muselo to jít někdy i bez sněhu. „Měl jsem z toho, že není skoro žádný sníh, trochu obavy, ale taťka vymyslel program tady doma. Trénoval jsem dvakrát denně, třeba i o Štědrém dnu. Dolaďoval jsem například posilování, byly i kolečkové lyže, což je v prosinci docela rarita. V prosinci jsem na nich byl poprvé v životě. Když napadl sníh, tak již to bylo zase o něčem jiném,“ vrátil se k přípravě na závody mladý vimperský závodník a doplnil: „Samozřejmě beru nominaci na tyto prestižní evropské závody jako můj dosavadní největší úspěch.“

V Lichtenštejnsku a Rakousku se bude závodit v posledním lednovém týdnu. Nominované závodníky tedy čeká speciální příprava, přičemž ještě musejí zvládnout Český pohár na Zadově 17. a 18. ledna. „Nyní nás čeká týdenní soustředění na Mísečkách. Budeme zde všichni nominovaní. Trenér Haman nás pak přiveze na Zadov na Český pohár. Soustředění nebude přípravou na Český pohár, ale s výhledem a EYOF. Zkrátka klasické soustředění před většími závody. Na olympiádě budou čtyři závody, to znamená tři individuální a štafeta. Rád bych minimálně do třech zasáhl,“ hledí k olympijskému startu Jiří Mánek.

Srovnání s evropskou špičkou v dorostenecké kategorii zase až tak velké není, závodníci se moc nepotkávají. Nějaké výkonnostní cíle je tedy těžké si dávat. „V prosinci jsme v Hochfilzenu absolvovali Alpský pohár. Tam jsem byl třiadvacátý, ale můj kamarád, se kterým jsem na České poháru prohrál o vteřinu, tam byl pátý. Říkám si, že umístění do desítky by byl fantastický a možná nepředstavitelný úspěch,“ říká závěrem Jiří Mánek.



Pomoc Ukrajině